Praatplaat: helpt bij vragen over privacy


Adequate jeugdhulp vraagt om samenwerking. Privacyregels belemmeren die samenwerking juíst. Dat is zo ongeveer de worsteling waar menig professional in de jeugdhulp mee te maken heeft. Geregeld heb je vanuit je beroep te maken met privacykwesties in de jeugdzorg of jeugdbescherming. Er wordt informatie bij je opgevraagd of je wilt zelf juist informatie opvragen. Welke informatie mag je verstrekken? En welke informatie mag je opvragen? Dat zijn ingewikkelde kwesties.  Om dit aspect gemakkelijker voor je te maken, heeft de Leading Coalition de Praatplaat Privacy ontwikkeld.

De Leading wat? De Leading Coalition (LC) is een gezelschap van wethouders, managers, directeuren en bestuurders in de brede jeugdhulpregio in Noord-Brabant. Ooit opgericht vanwege een crisis bij Jeugdbescherming en inmiddels druk met heel veel facetten van jeugdhulp. En hoewel de groep elke zes weken met elkaar debatteert en vergadert is het allesbehalve een praatclub. Zo worden er concrete verbeteringen bedacht en kordaat uitgevoerd.

Zo lees en gebruik je de praatplaat

Hoe lees en gebruik je deze praatplaat nu?

  • Er zijn 7 verschillende situaties mogelijk – die zijn apart omkaderd;
  • Die verschillende situaties zijn steeds weergegeven met het gele spraak- of gedachtenwolkje;
  • Bezie vanuit de casus die voorligt welke situatie van toepassing is en stem dit af met de partij die informatie opvraagt of die jou juist informatie moet verstrekken – zorg dat je het aldus eens bent met elkaar dat dít de situatie is die van toepassing is;
  • Let op: het is geen beslisboom of stroomdiagram – het zijn verschillende situaties, die verschillende mogelijkheden en verplichtingen kennen om gegevens te delen.

Privacykwesties zijn en blijven ingewikkeld in de Nederlandse wet- en regelgeving. Twijfel over welke informatie je wel of niet verstrekt dan wel opvraagt zal er dus altijd blijven. Vanuit de Leading Coalition Jeugdhulp- en Bescherming hopen en verwachten we dat deze Praatplaat Privacy gaat helpen om het werk voor jou als professional gemakkelijker te maken.

Praatplaat Privacy

Praatplaat privacy

Heb je vragen en/of opmerkingen? Benader ons gerust via info@zi2t.nl.