Tien jaar jeugdhulp bij gemeenten
Tien jaar geleden werd de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp overgedragen aan de gemeenten, een ingrijpende verandering met als doel de jeugdhulp dichter bij de inwoners te organiseren en beter aan te laten sluiten bij de lokale behoeften.
Gemeenten in de regio West-Brabant West hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een robuuste samenwerking. Dit heeft geresulteerd in een sterk netwerk waarin jeugdhulpaanbieders en veiligheidspartners gezamenlijk worden gecontracteerd en gemonitord.
Nu, 10 jaar later, kunnen we samen terugkijken op een periode van verandering en vooruitgang, maar ook de nodige uitdagingen. Hoewel de transitie is afgerond, is de transformatie nog steeds in volle gang.
Positieve ontwikkelingen
Alle gemeenten in onze regio bieden, door gezamenlijke inkoop van Jeugdprofessionals, kwalitatieve en hoogwaardige eerstelijns jeugdhulp. Deze hulp is georganiseerd dichtbij vindplaatsen zoals scholen en huisartsen, met nauwe samenwerking met het bredere sociale domein.
Op basis van het Jeugdbos hebben we gezamenlijk ons resultaatgericht stelsel gebouwd. We financieren op basis van behaalde resultaten, waardoor zorgaanbieders flexibiliteit in hun aanpak krijgen en jeugdigen en gezinnen de nodige zorg ontvangen.
Een andere positieve ontwikkeling is de versterkte samenwerking tussen diverse partijen. Voor het leveren van hoogcomplexe jeugdhulp is een brede, geïntegreerde samenwerking tussen jeugdhulpaanbieders essentieel. Sinds 2018 mogen aanbieders deze zorg alleen leveren als zij samenwerken binnen een zorgcombinatie. Dit houdt in dat er een samenwerkingsverband wordt gevormd tussen aanbieders, waardoor alle benodigde zorg voor een jeugdige met een complexe hulpvraag wordt geboden. Dit heeft geresulteerd in snellere en betere hulpverlening voor kinderen en jongeren die dit het meest nodig hebben.
Als regio zijn we koersvast in het stelsel en wijze van financieren. We wijzigen niet de koers maar door het lerend proces zijn we voortdurend met elkaar in gesprek. Deze manier van werken is kenmerkend voor de regio en noemen we het gesprekmodel.
Blijven leren is cruciaal voor verbeteringen in de jeugdhulp. Daarom heeft de regio geïnvesteerd in datagedreven werken. Dit betekent dat we zowel de cijfers als de verhalen erachter gebruiken om met elkaar in gesprek te blijven over de werkingssfeer, uniformiteit en kwaliteit. Op deze manier kunnen we snel reageren op veranderingen en verbeteringen doorvoeren.
Uitdagingen en kansen
De afgelopen tien jaar hebben ook hun uitdagingen gekend. Hebben we te maken gehad met continuïteitsproblemen bij aanbieders, wat soms heeft geleid tot onzekerheid voor jeugdigen en hun gezin. We hebben ook het partnership van onze aanbieders gezien om gezamenlijk te kijken naar passende oplossingen voor deze gezinnen. Daarnaast blijft het een uitdaging om de jeugdhulp toekomstbestendig, duurzaam en betaalbaar te houden. Zo blijft de vraag naar jeugdhulp stijgen, wat leidt tot financiële druk op de gemeenten en zorgaanbieders.
Er is behoefte aan verdere innovatie en verbetering van de jeugdhulp om beter in te spelen op de veranderende behoeften van jongeren en hun gezinnen. De komende jaren zullen in het teken staan van verdere transformatie. Gemeenten blijven werken aan het verbeteren van de jeugdhulp door te investeren in preventie, het versterken van de eigen kracht van jongeren en hun gezinnen, en het verminderen van de regeldruk voor professionals. Dit vraagt om een voortdurende inzet en samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Samen blijven we transformeren
De afgelopen tien jaar hebben laten zien dat gemeenten in staat zijn door samen te werken met alle betrokken partijen de jeugdhulp op een effectieve en efficiënte manier te organiseren. De transitie mag dan voltooid zijn, de transformatie is een doorlopend proces dat vraagt om voortdurende aandacht en aanpassing. Met de opgedane ervaringen en gezamenlijke vastberadenheid kunnen we samen de noodzakelijke veranderingen doorvoeren en werken aan betere jeugdhulp voor de jongeren in West-Brabant West.