De doorontwikkelingen
De komende jaren gaan we inzetten om de hiaten en knelpunten in ons zorglandschap op te lossen. Vanuit alle perspectieven wordt onderschreven dat we de jeugdhulp moeten afbakenen om te voorkomen dat er files ontstaan in de toegang tot zorg.
Binnen ons brede aanbod wordt het zorggebruik vooral bepaald door de keuze die ouders en jeugdigen maken, samen met de jeugdprofessionals. De keuzevrijheid is groot, maar moet door kwaliteit van aanbod in balans gehouden worden.
Er is behoefte aan flexibiliteit in het stelsel op basis van inzicht, ervaring en vertrouwen. Daarbij is nauwkeurige informatie nodig om te kunnen inspelen op de veranderende zorgvraag, hiaten in het landschap en schaarste in het aanbod.
Een belangrijke rol die de gemeenten hebben, is vraagverheldering en het inzetten van de juiste specialistische zorg. Soms is het beter om eerst onderliggende problematiek in het gezin op te lossen naast of in plaats van de inzet van specialistische jeugdhulp.
De komende jaren maken we met negen gemeenten uniforme afspraken over welke algemene en vrij toegankelijke voorzieningen er in alle gemeenten aanwezig zijn om jeugdigen en hun gezinnen op een laagdrempelige manier te ondersteunen.
Jeugdhulp is een samenspel waarin de balans gevonden moet worden, maar niet alles opgelost wordt. Zo kunnen ouders en jeugdigen weer verder op weg. Jeugdhulp vult aan en ondersteunt bij wat er nodig is. We redeneren vanuit de behoefte.
Samen met de ouders, jeugdigen en maatschappelijke en veiligheidspartners gaan we meer inzetten op mogelijkheden om professionele zorg en jeugdhulp af te schalen of te voorkomen.
De maatschappelijke lat komt steeds hoger te liggen. Van scholen, gemeenten en zorgaanbieders wordt verwacht dat zij hierop een antwoord bieden waardoor de druk op Passend onderwijs en de jeugdzorg groter wordt terwijl de budgetten beperkt zijn.